День боротьби з діабетом: що треба знати про хворобу

1-6010

Симптоми і лікування цукрового діабету

Поняттям «цукровий діабет»Прийнято позначати групу ендокринних захворювань, які розвиваються як наслідок абсолютного або відносного браку в організмі гормону інсулін. Зважаючи такого стану у хворого виявляється  гіперглікемія –  значне зростання кількості глюкози в людській крові. Для цукрового діабету характерно хронічний перебіг. У процесі розвитку хвороби відбувається порушення обміну речовин в цілому: порушується жирової, білковий, вуглеводний, мінеральний і водно-сольовий обмін. За статистикою ВООЗ, у світі цукровий діабет хворіють приблизно 150 мільйонів людей. До речі, цукровий діабет хворіють не тільки люди, але і деякі тварини, наприклад, кішки. Значення слова «діабет» з грецької мови – «закінчення». Отже, поняття «цукровий діабет» означає «втрачає цукор». В даному випадку відображається головна ознака хвороби – виведення цукру з сечею. На сьогоднішній день існує багато досліджень, що стосуються причин виникнення цієї недуги, однак причини прояви хвороби та виникнення її ускладнень надалі досі остаточно не встановлені. Причини цукрового діабету Головною причиною прояви діабету стає порушений вуглеводний обмін, який проявляється через неможливість підшлункової залози виробляти потрібну кількість гормону інсулін або продукувати інсулін необхідної якості. Існує багато припущень щодо причин виникнення подібного стану. Достеменно відомо, що цукровий діабет – це незаразних хвороб. Існує теорія про те, що причиною захворювання стають дефекти генетичного характеру. Доведено, що більш високий ризик виникнення захворювання має місце у тих людей, близькі родичі яких хворіли на цукровий діабет. Особливо висока вірогідність захворювання у людей, у яких діабет був діагностований у обох батьків. В якості ще одного вагомого чинника, безпосередньо впливає на можливість захворювання на діабет, фахівці визначають ожиріння. В даному випадку людині доступна можливість коректувати власну вагу, тому слід ставитися до цього питання з усією серйозністю. Ще один провокуючий фактор – ряд хвороб, наслідком яких стає поразку бета-клітин. Перш за все, мова йде про панкреатиті, хворобах інших залоз внутрішньої секреції, раку підшлункової залози. Вірусні інфекції можуть послужити своєрідним пусковим механізмом для початку діабету. Вірусні інфекції «запускають» діабет далеко не в кожному випадку. Однак люди, у яких має місце схильність спадкового характеру до цукрового діабету та інші розташовують фактори, мають набагато вищий ризик захворіти внаслідок інфекції. Крім того, в якості предрасполагающего до захворювання фактора лікарі визначають стрес і емоційне перенапруження. Пам'ятати про можливість захворіти на діабет слід літнім людям: чим старшою стає людина, тим більша ймовірність захворювання. У той же час припущення багатьох про те, що діабет ризикують захворіти ті, хто любить постійно є багато цукру і солодких продуктів, підтверджується з точки зору високої ймовірності ожиріння у таких людей. У більш рідкісних випадках цукровий діабет у дітей та дорослих виникає як наслідок певних гормональних порушень в організмі, а також ураження підшлункової залози через зловживання алкоголем або прийому деяких ліків. Ще одне з припущень свідчить про вірусний характер цукрового діабету. Так, діабет 1 типу може проявлятися через вірусного ураження бета-клітин підшлункової залози, що продукує інсулін. В якості відповідної реакції імунна система продукує антитіла, які називаються інсулярного.

Дієта при цукровому діабеті

Дієту при цукровому діабеті необхідно дотримуватися в обов'язковому порядку. Особливості харчування при цукровому діабеті в даному випадку мають на увазі нормалізацію обміну вуглеводів в організмі людини і при цьому полегшення функціонування підшлункової залози. Дієта виключає легкозасвоювані вуглеводи, обмежує вживання жирів. Людям з цукровим діабетом потрібно вживати багато овочів, але при цьому обмежувати холестеріносодержащіе продукти і сіль. Їжу слід запікати і варити. Хворому на цукровий діабет рекомендують їсти багато капусти, помідорів, кабачків, зелені, огірків, буряка. Замість цукру хворим на діабет можна їсти ксиліт, сорбіт, фруктозу. У той же час необхідно обмежити кількість картоплі, хліба, круп, моркви, жирів, меду. Заборонено їсти кондитерські солодощі, шоколад, цукерки, варення, банани, гостре, копчене, баранячий і свинячий жир, гірчицю, алкоголь, виноград, родзинки. Приймати їжу потрібно завжди в один і той же час, прийом їжі не можна пропускати. У їжі повинно міститися багато клітковини. Для цього періодично слід включати в раціон бобові, рис, овес, гречку. Кожен день хворий на цукровий діабет повинен випивати багато рідини.

Профілактика цукрового діабету

Профілактика цукрового діабету передбачає ведення максимально здорового способу життя. Слід не допускати появи зайвих кілограмів, постійно робити зарядку і займатися спортом. Кожній людині слід в деякій мірі знизити вживання жиру і солодощів. Якщо людині вже виповнилося сорок років або в його родині були випадки захворювання на діабет, то профілактика цукрового діабету передбачає регулярну перевірку вмісту цукру в крові. Потрібно намагатися щодня вживати багато фруктів і овочів, включити в раціон більше продуктів з високим вмістом складних вуглеводів. Не менш важливо стежити за тим, скільки солі і цукру входить в щоденний раціон – в даному випадку не допускається зловживання. У раціоні має бути багато вітаміновмісних продуктів. Крім того, для профілактики цукрового діабету немаловажно постійно перебувати в стані душевної рівноваги, уникати стресових ситуацій. До того ж порушення обміну вуглеводів проявляється як наслідок підвищеного тиску, тому дуже важливо попереджати такий стан заздалегідь. Фельдшер з санітарної освіти                 Дзензур К.І. https://moz.gov.ua   ;   https://www.dilovamova.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *