Як вберегтись від ботулізму!!!!

Ботулізм – це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке може призвести до тяжких наслідків для стану здоров’я та, навіть, до смерті людини. Фахівці інформують, що захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила токсин. Найчастіше – це в’ялена або слабопросолена риба, ковбаса, шинка, м’ясні та рибні консерви. Також потрібно бути обережними у власному виробництві консерви з овочів і грибів, ретельно вимиваючи з цих продуктів залишки ґрунту, які теж можуть містити ботулінічні палички або спори. Небезпечно вживати здуті консерви, навіть якщо смак продукту не змінився. Інкубаційний період при харчовому ботулізмі – від 8 годин до 10 діб. Початок зазвичай більш-менш поступовий. Особливістю ботулізму є відсутність гарячки протягом всієї хвороби, тому хворому може здаватися, що це несерйозна хвороба і він має впоратися з нею сам. Проте така самовпевненість призводить до того, що втрачається дорогоцінний час, потрібний для рятування життя. Медики застерігають, що один із інформативних і ранніх симптомів ботулізму – це порушення близького зору: хворі не можуть читати текст, який лежить перед ними, але добре бачать предмети. Іноді людина скаржиться, що перед очима з’являється «сітка», «імла», що заважає бачити. Наступними симптомами ботулізму є підвищена стомлюваність, м’язова слабкість («ноги ватні»), запаморочення. Слабкість прогресує, у перші години та дні спостерігаються короткочасні ознаки ураження травної системи: нудота, блювання, послаблення випорожнень, а потім пронос припиняються і настає стадія парезу кишечнику: з’являється здуття живота, запор. У розпалі хвороби виразно помітно переважне ураження м’язів шиї та кінцівок. Також одним із ранніх (і частих, майже постійних) симптомів є порушення салівації. Іноді сухість у роті буває настільки сильною, що хворий змушений постійно пити воду або змочувати водою язика, тому що без цього «язик присихає до піднебіння», людина не може говорити. Голос стає тихим, а іноді й повністю зникає. «Якщо у вас чи ваших близьких спостерігаються такі симптоми – негайно до лікаря. Усі хворі на ботулізм, незалежно від тяжкості, підлягають обов’язковій госпіталізації, адже серед ускладнень хвороби – зупинка дихання і серця», Захворювання на кишкові інфекції викликають збудники, які потрапляють в організм головним чином через рот з інфікованою водою, недоброякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки, при вживанні неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання. Прихований період при різних кишкових захворюваннях частіше продовжується від 2 до 7 днів. Наприкінці прихованого періоду може з’явитися слабкість, головний біль, відсутність апетиту. Потім проявляються характерні ознаки захворювання: слабкість, головний біль, блювання, болі в животі, пронос, підвищення температури. Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій слід неухильно дотримуватися простих  правил: -не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних ociб; - не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання; - не допускати споживання продуктів і напоїв із простроченими термінами, умовами зберігання (продукти, що швидко псуються, зберігають у - холодильниках при температурі не вище +6 °С); - не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини - на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки; - при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою; - для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами; - дотримуватись правил особистої гігієни.

Інструктор з санітарно освітньої роботи Дзензур К.І.

Джерело: kievcity.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *