1 березня – Всесвітній день імунітету

                  Збалансоване раціональне харчування - вірний помічник імунітету Початок весни – приємна і довгоочікувана пора року, коли природа навколо нас починає оживати, але не варто забувати про те, що наш імунітет напружено працював всю зиму, варто напередодні нового періоду не менш серйозних випробувань його підкріпити. Мабуть, важко знайти людину, котра б не чула про імунітет. У пресі, на телебаченні, у приватних розмовах, особливо, в зимовий період, активно обговорюються питання зміцнення та покращання імунітету. Але що ж таке імунітет? Сьогодні під поняттям «імунітет» розуміють комплекс факторів та механізмів, які направлені на підтримання постійності внутрішнього середовища організму людини (гомеостазу). Тобто імунітет – це така «армія» органів, клітин, речовин, яка невпинно контролює «порядок» (постійність внутрішнього середовища) організму людини і оберігає її від всього того, що може цей порядок порушувати, і що найцікавіше, зустрівши «ворога» один раз запам’ятовує його на все життя. Від чого охороняє нас імунітет? В першу чергу – від агресивної дії різноманітних інфекційних агентів, та інших речовин, що мають ознаки генетичної чужорідності, в меншій мірі – від «забруднюючого» впливу власних структур, що змінились (рак) або віджили своє. Тому для ефективності імунітету необхідно, щоб ця армія була міцною, а для цього її необхідно забезпечувати всіма необхідними поживними речовинами: вітамінами, мікроелементами, тощо і не перевантажувати роботою зі знищення чужорідних агентів – (шкідливі звички, погана екологія, неякісне харчування, зайві ліки). Тому вірними помічниками імунітету є:
  1. Здоровий спосіб життя, достатній сон, свіже повітря, рух, загартовування.
  2. Збалансоване раціональне харчування з обов’язковим вмістом сирих овочів, фруктів та ягід, які містять «живі» субстанції, необхідні для функціонування імунної системи. Зокрема, корисними є свіжі соки з моркви, журавлини, буряка, яблук, які правильно вживати з рослинною олією за для засвоєння жиророзчинних вітамінів, з яких вітамін Е – потужний антиоксидант. В харчовому раціоні повинні бути молочні продукти, м'ясо, риба, бобові, горіхи, продукти бджільництва та незамінні джерела фітонцидів – зелень, цибуля, часник, які сприяють очищенню організму від мікробів.
  3. І, звичайно, ендорфіни, а це – позитивні емоції, сміх, приємні враження, любов до людей.
А за допомогою до імуномодуляторів, навіть і рослинного походження, слід звертатися лише за рекомендацією лікаря. Бажаємо всім міцного імунітету!!!   Підготував інструктор із санітарної освіти          Дзензур К.І.          

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *